Waarom ALAS Rescue Team

dog poundWij zijn een non-profit organisatie met als doel; op een verantwoorde manier honden die in Spanje afgedankt zijn in Nederland een liefdevol thuis bezorgen.

We werken al ruim tien jaar samen met gerenommeerde Spaanse asielen, die ons team van vrijwilligers vooraf informatie over het gedrag en karakter van hun honden verstrekken. Wij bekijken welke honden geschikt zijn voor adoptie en zoeken Nederlandse gastgezinnen waar de honden verblijven tot ze worden geadopteerd.

Voordat we de honden naar Nederland halen krijgen ze een volledig medisch onderzoek, worden gevaccineerd, gechipt en krijgen een Europees paspoort. Honden die bij aankomst ouder dan zeven maanden zijn gecastreerd/gesteriliseerd en getest op mediterrane ziektes.

Een goede match maken tussen het karakter van een hond en de situatie van de eigenaar is voor ons de sleutel tot succes. Daarom ondersteunen we, samen met onze donateurs, de Spaanse asielen.

 

Waarom Spaanse honden naar Nederland halen?

Erbarmelijke situatie van honden in Spanje

In Spanje worden jaarlijks 200.000 honden (waarvan de meeste sociaal & gezond en vele nog een pup) afgemaakt. Het is Spanje niet strafbaar, en ook niet ongewoon binnen de Spaanse cultuur, om gezonde en sociale honden te doden, simpelweg omdat mensen niet meer voor ze willen zorgen. Een hond die in Spanje gedumpt wordt is niet per definitie een hond die agressief is of een slecht karakter heeft, maar een hond die ze beu zijn, waar het puppyachtige af is of waar ze uit generatie lange gewoonte heel makkelijk afstand van doen.

De honden die ALAS naar Nederland haalt, komt uit een asiel of een andere gecontroleerde schuilplaats. Dit betreft honden die (vaak anoniem) door de eigenaar bij het asiel worden achtergelaten of het zijn zwerfhonden. Vaak zijn het ook teefjes met pups of zwangere teefjes die zonder pardon op straat worden gezet.

Onder hen bevinden zich ook honden die door de mensen van de asielen uit een ‘perrera’ (dodingstation) zijn gered. Deze honden komen vaak uit thuissituaties waar de eigenaar genoeg van ze heeft en een vergoeding betaald om het dier te laten doden. Ook worden veel honden anoniem afgegeven of gebracht door hondenvangers. In het meest ‘gunstige’ geval krijgen deze stakkers, na een termijn van tien dagen, een spuit. Maar in de realiteit wordt er vanuit kostenoogpunt vaak gekozen voor vergassing van deze honden, of hun nek wordt gebroken.

Wij geloven erin dat de mate van beschaving van onze samenleving wordt bepaald door de wijze waarop wij zorgen voor de zwakkeren in die samenleving. Honden kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij dat voor hen doen.

Waarom een Spaanse hond en geen Nederlandse?

De meningen zijn verdeeld in Nederland als het gaat om herplaatsing van dieren vanuit het buitenland. Zo zouden onze asielen overvol zitten en brengen buitenlands honden besmettelijke ziektes met zich mee. Maar in hoeverre berusten deze verhalen op waarheid?

Het is inderdaad zo dat er ook veel dieren in onze asielen verblijven. De sociale en jonge dieren vinden redelijk snel een nieuw plekje. Maar oudere of honden met gedragsproblemen verblijven er helaas lange tijd of worden niet herplaatst. Van de (in 2013) 10.643 honden in Nederlandse asielen vonden er 10.561 een nieuwe eigenaar.
Dit is en blijft echter een belangrijk aandachtspunt, waar we samen verantwoordelijk voor zijn in de Nederlandse samenleving.

Desondanks komen we regelmatig in contact met Nederlanders die in onze asielen geen passende hond kunnen vinden. Deze mensen komen dan bij ons terecht met de wens een hond een tweede kans te geven. Wij gunnen iedereen een hond die bij hem past: of dat nu een Spaanse rashond is of een Nederlands ‘vuilnisbakje’. Ongeveer 5% van alle honden die jaarlijks in Nederland worden geplaatst is afkomstig van zogenaamde ‘Zwerfdierenorganisaties’ zoals ALAS.

Op de vraag of Spaanse honden medische gevaren met zich meebrengen kunnen we een kort antwoord geven: nee.
Onze Spaanse honden hebben niet vaker medische- of gedragsproblemen. Van de 900 honden die wij in de afgelopen 6 jaar naar Nederland hebben gebracht zijn er 16 overleden door ziekte of ouderdom.
De honden die wij ter adoptie aanbieden zijn gevaccineerd en hebben een chip, Europees paspoort en gezondheidsverklaring. Honden ouder dan 6 maanden zijn gecastreerd/gesteriliseerd en getest (op Lechmaniosa, Erlichia en Filaria)

Wij vervoeren de honden naar Nederland op een wijze die voldoet aan de daarvoor geldende Europese wetten.

Adoptie op een verantwoorde manier

Graag willen wij mensen er van bewust maken dat als zij een pup aanschaffen bij een broodfokker, via Marktplaats of in de dierenwinkel deze in de meeste gevallen uit de Oost Europese broodfok afkomstig zijn. Deze honden worden niet alleen vaak illegaal naar Nederland gebracht (te jong, niet of onvoldoende gevaccineerd en zonder chip paspoort, want die worden vaak pas in Nederland geregeld) maar de omstandigheden waaronder hun moeders ze baren zijn afschuwelijk. Ze verblijven in betonnen hokken, zien geen daglicht en krijgen nest op nest. Dus: als je een nieuwe huisgenoot zoekt, overweeg dan ook eens een kansloze hond uit (bijvoorbeeld) Spanje een liefdevol thuis te geven.

Per 1 januari 2015 is het niet meer toegestaan honden jonger dan 16 weken Nederland binnen te brengen. Hopelijk zal dit de import van honden uit de broodfok in Oost Europa een halt toe brengen.

Nederlandse adoptiecijfers*

Per jaar kiezen ongeveer 180.000 mensen ervoor een hond in huis te nemen.
Van de 180.000 nieuwe honden in Nederland in 2013 zijn:

  1. 38.300 honden (21,3%) rashonden met stamboom volgens de Raad van Beheer;
  2. 133.000 honden (73,9%) afkomstig uit de commerciële handel en commerciële fokkerij;
  3. 8.700 honden (4,8%) geëmigreerde buitenlandse zwerfhonden.

Op een paar grootschalige hondenhandelaren in Nederland na, bevindt het merendeel van de commerciële fokkers zich in het buitenland – voornamelijk in Oost-Europa.

 

Onze Sponsors

Caravandelen.nl Dier van nu Dierenlot.nl ASEA Printer.nl Printer.nl